JESPER RIJPMA

DAGVOORZITTER | DEBATLEIDER | PRESENTATOR

Gesprekken leiden

Het leiden van een bijeenkomst is meer dan rondlopen en vragen verzamelen. Als er iets is, wat mij demotiveert, dan zijn het congressen waar mensen achter elkaar hun stokpaardjes opdreunen, discussies over stellingen waar iedereen het eigenlijk wel mee eens is of paneldiscussies zonder interactie met het publiek.

De afgelopen jaren heb ik veel verschillende bijeenkomsten geleid. Dat laat ook zien hoe divers het werk van een gespreksleider kan zijn. Van het lanceren van het nieuwe cultuurbeleid met de minister tot het begeleiden van een managementdag van een groot logistiek bedrijf, tot het leiden van debatten tussen scholieren.

De taak van de gespreksleider

Als gespreksleider is het mijn taak om de structuur, de inhoud en de sfeer van uw activiteit te bewaken. Natuurlijk ben je als gespreksleider min of meer een buitenstaander, maar dat benut ik juist als een kans. Door met een frisse blik op het podium te staan en scherpe vragen te stellen, gaan de hakken uit het zand en heilige huisjes omver.

Wat wilt u bereiken?

Elk evenement is anders. Dat geldt natuurlijk ook voor het doel. Gaan we in gesprek of in debat? Willen we uiteindelijk een keuze tussen A of B, of mag het ook C zijn? Gaat het om het proces -met elkaar praten- of de inhoud -wat we zeggen-? De doelstelling zit steeds in mijn achterhoofd, zodat ik tijdig kan bijsturen als dat nodig is. Staat de juiste vraag nog centraal, komen alle onderwerpen wel aan bod en zijn de deelnemers betrokken en tevreden?

Vlotte, prikkelende stijl

Als dagvoorzitter heb je natuurlijk een bepaalde stijl. Ik hou van tempo, van directe communicatie en humor. Met respect voor elkaar én voor elkaars argumenten. Tegelijkertijd ben ik natuurlijk wel in staat om mijn stijl aan te passen aan de aard van de bijeenkomst. 

Conceptontwikkeling

Het halen van de doelstelling wordt een stuk makkelijker, als we vanaf het begin af aan samen nadenken over de vorm en inhoud van uw evenement (zie ook conceptontwikkeling). Want een goed evenement -waar écht resultaat geboekt wordt- valt of staat met een goede voorbereiding.